TARA DE ORIGINE
Ungaria
NUME ORIGINAL
Magyar Vizsla
ALTE NUME
Pointer unguresc, Brac unguresc
Viszla maghiara cu par scurt: constitutie usoara, armonios proportionata, eleganta. Piele bine întinsa, pigmentata. Alura viguroasa, lejera. Galop sustinut.
Viszla maghiara cu par sârmos: constitutie puternica. Osatura mai masiva si mai solida decât în cazul varietatii cu par scurt. Piele pigmentata. Alura viguroasa.
Viszla maghiara exista în doua varietati:
-cu par scurt(rövidszörü): aceasta este cea mai veche varietate. Stramosii sai includ câinii de aret unguresti, Câinele Turcesc Galben si Sloughi. Primele specimene care prezentau conformatia curenta au aparut la începutul secolului al XVIII-lea. Varietatea a primit sânge si de alte rase de vânatoare, inclusiv Bracul german. Viszla maghiara cu par scurt este varietatea mai populara în Franta si a fost recunoscuta de FCI în 1938.
-cu par sârmos(drotszörü): aceasta varietate dateaza din preajma anilor 1930 si se presupune a fi rezultatul încrucisarilor dintre varietatea cu par scurt si Bracul german cu par sârmos. Stramosii sai includ de asemenea rasele Weimaraner si câinele de aret de Transilvania(copoiul ardelenesc?). Încrucisarile între cele doua varietati sunt strict interzise.
Caracter, aptitudini speciale si dresaj
Acest câine plin de viata, foarte adaptabil, cu un simt olfactiv excelent este folosit la vânatoarea pe teren accidentat(denivelat) si tolereaza bine caldura. Nu acopera bine terenul, preferând sa vâneze alaturi de stapânul sau. Indica prada precis, aporteaza bine si este un înotator bun. Varietatea cu par scurt are galop mai rapid, si de aceea este preferata pe teren plat. Varietatea cu par sârmos exceleaza la vânatul mic, inclusiv sitari(woodcock) si este folosita la luarea urmei vânatului ranit de dimensiune mare. Ambele varietati au temperament calm si se simt foarte confortabil în cadrul unei familii. Necesita un dresaj ferm care nu trebuie sa fie dur.
Întretinere si utilizare
Viszla maghiara necesita spatiu liber si exercitii fizice, precum si periere regulata si verificare periodica a urechilor.
-câine de vânatoare.
-câine de companie.
CAPUL
Este cizelat si distins. Craniul moderat de lat este usor bombat. Stopul este moderat, puntea nazala dreapta si botul larg. Trufa este voluminoasa. Buzele destul de strânse sunt de culoare maro.
OCHII
Sunt usor ovali, de culoare cât mai închisa posibil, asortata cu nuanta robei. Pleoapele au culoare maro.
URECHILE
Au lungime medie si sunt cazute pe lânga obraji.
CORPUL
Este usor alungit dar puternic. Gâtul de lungime medie este bine muscularizat, usor curbat, fara fanon. Greabanul este pronuntat. Pieptul este moderat de lat, bine coborât, cu coaste moderat de arcuite. Zona renala este orizontala, spatele drept si scurt iar crupa usor rotunjita.
MEMBRELE
Sunt lungi, bine muscularizate, cu osatura puternica. Labele usor ovale au degete puternice, bine strânse si cuzineti de culoare gri-ardezie.
COADA
Este prinsa destul de jos, moderat de groasa, cu vârful usor curbat în sus. De obicei se cupeaza la un sfert din lungime, iar în cazul varietatii cu par sârmos la o treime.
ROBA
Este scurta, densa, dreapta, aspra. Este bine lipita de corp, si mai matasoasa pe urechi. Prezinta barba pe mandibula. Este scurta si dura pe cap. Sprâncenele sunt groase si aspre. Blana este dura si densa pe gât si trunchi, de 2-4 cm lungime. Subparul este dens. Este mai lunga pe fata posterioara a membrelor, iar pe coada este densa si groasa.
CULOAREA
Auriu închis sau o nuanta de nisipiu sau culoarea caprioarei. Sunt acceptate pete albe de dimensiune mica pe piept si labe. Punctele albe nu sunt considerate defecte.
ÎNALTIME
Varietatea cu par scurt:
Mascul: 56-61 cm.
Femela: 52-57 cm.
Varietatea cu par sârmos:
Mascul: 58-62 cm.
Femela: 54-58 cm.
GREUTATE
Varietatea cu par scurt: 22-30 kg.
Varietatea cu par sârmos: 25-32 kg. Pentru mai multe informatii despre aceasta rasa, va rugam sa ne contactati! |